Graduaties en Batizado

Het gebruik van graduaties binnen capoeira hebben we te danken aan Mestre Bimba, hij introduceerde in zijn academie gekleurde sjaaltjes waaraan het niveau van de leerling kon gezien worden. Pas jaren later kwamen de leiders van de groep Capoeira Senzala op het idee om koorden te gebruiken, afgeleid van het gebruik van gordels bij sporten zoals judo en karate. De mestres van Senzala ontwikkelden een volledig nieuw graduatiesysteem, waarop veel van de huidige groepen zich nog steeds baseren.

Op de hoofdwebsite van onze organisatie kan je meer lezen over het graduatiesysteem van Mundo Capoeira.

Doordat capoeira geen overkoepelende macht of organisatie kent die alles controleert, kunnen individuele groepen zelf keuzes maken. Dat heeft er onder andere toe geleid dat bijna elke groep een ander graduatiesysteem heeft. Zowel het aantal koorden, kleuren en de titels kunnen verschillen.

Eén maal per jaar krijgen leerlingen de kans om een nieuwe graduatie te ontvangen, als hun niveau genoeg gestegen is. Elke groep organiseert jaarlijks een evenement waarbij nieuwe leerlingen gedoopt worden en hun eerste koord ontvangen en oudere leerlingen eventueel hun koord inruilen voor een hogere graduatie. Dit evenement noemt met de Batizado, wat "doop" betekent. De nieuwe leerling zal tegen een leraar spelen welke de leerling (rustig) op de grond zal laten vallen. Dit moment is de doop of batizado van de jonge capoeirista. Oudere leerlingen worden uiteraard niet meer gedoopt, maar bij hun vindt de troca de cordas of 'wissel van koorden' plaats waarbij zij eventueel een nieuw koord ontvangen van de mestre.